ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ 4 ΕΠΟΧΩΝ
Η Μακρινίτσα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κεντρικού Πήλιου ,μια ανάσα από την πόλη του Βόλου. Γνωστή ως «μπαλκόνι του Πηλίου» λόγω της απεριόριστης θέας που έχει απ’ όπου και να κοιτάξετε, είναι χωριό με αναστηλωμένα αρχοντικά , καταλύματα ταβέρνες με νόστιμο φαγητό και καλντερίμια μέσα στη φύση. Η Μακρινίτσα είναι εκεί για να σας υποδεχτεί όλες τις εποχές του χρόνου.
Μία στάση στην πλατεία του χωριού επιβάλλεται για να δεις την πανοραμική θέα προς την πόλη του Βόλου, τον Παγασητικό Κόλπο και τα βουνά αλλά και να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας στα παρακείμενα μαγαζάκια ,κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας. Στην κεντρική πλατεία επίσης θα δείτε τη μαρμάρινη κρήνη με το ''Αθάνατο Νερό'', που την κοσμούν τέσσερις ορειχάλκινες λεοντοκεφαλές που αναβλύζουν νερό καθώς και το βυζαντινό εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου .
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Η Μακρινίτσα είναι ιστορικό χωριό «απολύτου προστασίας» και η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της είναι μοναδική στην Ελλάδα. Τα σπίτια της είναι αξιοθαύμαστα και χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα. Επιβλητικά πυργόσπιτα και αρχοντικά, φτιαγμένα με ξύλο και πέτρα, με στιβαρούς τοίχους, ξύλινα σιδηρόφρακτα παράθυρα και στέγες από πλάκες σχιστόλιθου τοποθετημένες φολιδωτά. Είναι συνήθως τριώροφα, με φρουριακή διαμόρφωση. Πολλά έχουν μετατραπεί σε ξενώνες μετά από αναστήλωση, προσφέροντας ατμοσφαιρική διαμονή στους επισκέπτες, ενώ διατηρούν τα ονόματα των αρχικών κτητόρων τους.
«Μπαλκόνι του Πηλίου», τη λένε κι αυτό θα το διαπιστώσεις αμέσως, βλέποντας τη μοναδική θέα του Βόλου και του Παγασητικού, καθώς θα περιδιαβαίνεις τα καλντερίμια της., Είναι χτισμένη κλιμακωτά, έτσι ώστε τα πρώτα σπίτια της, στη συνοικία Κουκουράβα , να βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μ. ενώ τα τελευταία , στη συνοικία Κακουνά, σε υψόμετρο 850μ. με την κεντρική « πλατεία Ειρήνης», κάπου στη μέση. Ένα δίκτυο γραφικών και αριστοτεχνικών καλντεριμιών συνδέει μεταξύ τους τις 10 συνοικίες από τις οποίες αποτελείται.
Στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό, κοντοστέκεσαι στα τουριστικά μαγαζιά, που πουλάνε βότανα και είδη λαϊκής τέχνης , μέχρι που φτάνεις στο στην «πλατεία Ειρήνης» ,με τα υπεραιωνόβια πλατάνια , την εκκλησία του Αι Γιάννη του Προδρόμου (1792 ), την κρήνη της ,τα «Λιοντάρια» ,ή «Αθάνατο νερό « και το καλύτερο αγνάντι στο Βόλο. Πίσω από το εκκλησάκι θα δεις το καφενεδάκι του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ όπου υπάρχει μια τοιχογραφία (1910) με τον Κατσαντώνη μετά τη μάχη στα Τζουμέρκα.
Στο αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη, δυτικά της πλατείας , λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, που υλοποιεί προγράμματα με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.
Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ
Από την κεντρική πλατεία μπορείτε να ακολουθήσετε το κατηφορικό καλντερίμι αλλά και το ανηφορικό για να χαρείτε μια βόλτα στο χωριό και να θαυμάσετε τα Αρχοντικά και τα πυργόσπιτα με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Η Μακρινίτσα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός απολύτου προστασίας από το 1980.
Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο «Λαϊκής τέχνης και ιστορίας Πηλίου». Φιλοξενείται στο Αρχοντικό Τοπάλη, τριώροφο αρχοντικό, χαρακτηριστικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής το οποίο βρίσκεται λίγο κάτω από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Στο εσωτερικό του θα βρείτε τοπικές ενδυμασίες, σκεύη οικιακής χρήσης, κοσμήματα, εργαλεία κ.ά.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ!
Αν βρεθείτε το χειμώνα στη Μακρινίτσα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια. Το χιονοδρομικό Κέντρο «Αγριόλευκες», στα 1200 μ. υψόμετρο, έχει πολλές πίστες, σαλέ, εταιρίες ενοικίασης εξοπλισμού. Η Μακρινίτσα όπως και η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου είναι γνωστή για τα καλντερίμια και τα μονοπάτια της που διασχίζονται από πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Στο δρόμο προς την Πορταριά υπάρχει το «μονοπάτι των Κενταύρων» το οποίο μπορείτε να περπατήσετε και να απολαύσετε μια χαλαρωτική βόλτα μέσα στη φύση κατά μήκος τρεχούμενων νερών.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ- ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
Πίσω από την κρήνη, το ανηφορικό καλντερίμι οδηγεί στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον καθεδρικό ναό του χωριού, κτισμένη το 1767. Είναι διακοσμημένη με πλούσιο λιθανάγλυφο, τμήμα της παλαιότερης βυζαντινής Μονής της Οξείας Επισκέψεως, που κτίστηκε το 1204, ενώ διαθέτει ένα αξιόλογο καμπαναριό με τρεις καμπάνες που τις έστειλαν αφιέρωμα στην Παναγία, Μακρινιτσιώτες βυρσοδέψες από την Οδησσό την Ρωσίας. Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται η δίπατη εκκλησία των Αγίων Πάντων και Αγίου Νικολάου (όπου λειτουργούσε το Κρυφό Σχολειό), και το Δεσποτικό που χρησίμευε για τη φιλοξενία του δεσπότη. Ο κατάλογος των εκκλησιών είναι μακρύς: Αγία Τριάδα (1836) ,Αγία Μαγδαληνή (1802), Άγιος Αθανάσιος (1792),Άγιος Γεώργιος (1795), Μεταμόρφωση (1797), κ.ά.. Αξίζει ακόμα να ανηφορίσεις από το παρκινγκ προς τα πάνω μέχρι το γυναικείο μοναστήρι του Αγ. Γερασίμου (1792) στη συνοικία Μουτσάρα.